Παραγωγή Γάλακτος

Το γάλα είναι χαρακτηριστική έκκριση του μαστού των θηλαστικών ζώων και προορίζεται από τη φύση να αποτελέσει τη μοναδική τροφή των νεογνών τους στα πρώτα στάδια της ζωής τους.

Επομένως, το γάλα αποτελεί την πιο πλήρη απλή φυσική τροφή, επειδή περιέχει συστατικά που εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια (λίπος, λακτόζη), με δομικά συστατικά (πρωτεΐνες, ανόργανα άλατα) και με επαρκείς ποσότητες βιταμινών και ιχνοστοιχείων για την πραγματοποίηση των βιοχημικών διεργασιών που είναι απαραίτητες για τη ζωή.

Το γάλα και τα προϊόντα του αποτελούν βασικό στοιχείο της διατροφής του ανθρώπου σε όλες τις ηλικίες του, από την προϊστορική εποχή. Η πολυπλοκότητα της σύστασης τους γάλακτος, η ιδιότητά του να αποτελεί μέσο ανάπτυξης πολλών κατηγοριών μικροοργανισμών και η δυνατότητά του να μετατρέπεται σε προϊόντα με εντελώς διαφορετικές ιδιότητες και μακρύ χρόνο συντήρησης, έχουν αναδείξει τη Γαλακτοκομία σε βασικό τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας των τροφίμων. Η ερευνητική δραστηριότητα στο πεδίο αυτό εξελίσσεται διαρκώς για περισσότερο από έναν αιώνα με αποτέλεσμα η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων να είναι σε κάθε χρονική περίοδο ένας από τους πιο καινοτόμους κλάδους της βιομηχανίας τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο.